Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Vaihtoehtoisen kyttäystyylin esittely:

Lipevyys tiedonhankinnan apuvälineenä

Hyväksyttyyn peruskyttäämiseen kuuluu terve epäluulo. Kaikkia, jotka ovat asuneet taloyhtiössä alle 4 vuotta, kannattaa vahtia tarkasti, mulkoilla vihaisesti ja moittia herkästi. On kuitenkin olemassa valtavirrasta poikkeava vaihtoehtotyyli, niinkutsuttu lipevyys. Tämän erikoisen tyylin esittelee meille tässä Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjät ry:n kunniajäsen Phyllis Kankkunen.

Lipevä kyttääminen perustuu tuttavallisiin väleihin naapureiden kanssa. Se voi kuulostaa hullulta, mutta tulokset ovat hurmaavia. Minun ei esimerkiksi tarvitse kytätä käytännöllisesti katsoen lainkaan — naapurit tulevat itse kertomaan kaiken! Avainsana on luottamus. Ihmiset paljastavat mitä merkillisimpiä yksityisasioita niille, joita luulevat ystävikseen.

Tässä kolme kohtaa, joiden avulla voi opetella lipevän kyttäyksen perusteet.

1. Kuinka teeskennellä ystävällisyyttä

Ystävällisen ulkokuoren luominen vaatii useimmilta kyttääjiltä ankaraa työtä. Tässä muutamia vihjeitä:

 • Hymyile ja tervehdi naapureita. (Tämä voi aluksi olla vaikeaa — harjoittele kotona peilin edessä!)
 • Kysy kuulumisia ja jää todella kuuntelemaan vastausta. Tukahduta moittimisrefleksi.
 • Omaksu jokin inhimilliseltä vaikuttava tapa tai harrastus.
 • Älä paljasta olevasi kyttääjä. Tee valitukset nimettömänä ja käy myötätuntoisesti soimaamaan kyttääjien ahdasmielisyyttä, kun uhri kertoo saaneensa varoituksen.

2. Kuinka saavuttaa luottamus

Seuraavaksi on aika alkaa pönkittää mainettasi mukavana naapurina. Parhaiten tämä onnistuu rupattelemalla. Muista nämä säännöt:

 • Kerro naapureille itsestäsi. Näin he uskaltavat pian kertoa omiakin asioitaan. (Kerro turvallisuuden vuoksi vain tekaistuja asioita.)
 • Kysele naapureilta sellaisesta, mikä tuntuu kiinnostavan heitä (urheilu, musiikkiharrastukset, opiskelu). Perheellisten kanssa fraasi "kuinkas lapset voivat" toimii loistavasti.
 • Ole olevinasi samaa mieltä. Vaikka naapuri väittäisi että suihkussa voi käydä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, yritä nyökkäillä innokkaasti.

3. Kuinka hyödyntää naapureiden luottamusta

Todellisen luottamuksen saavuttamiseen voi kulua vuosi tai parikin. Kun talon väki alkaa vähitellen uskoa hyväntahtoisuuteesi, voit hyödyntää rooliasi seuraavasti:

 • Tarjoudu säilyttämään vara-avaimia. Jos voit pitää avaimia lemmikin ruokkimisen tai kukkien kastelun varjolla, naapurit eivät epäile mitään, vaikka saisivat sinut kiinni rysän päältä asunnostaan.
 • Kysele sympaattisesti kuulumisia, niin naapurit kertovat vuolaasti kaikista rikkeistään.
 • Vaihda valokuvia. Voit antaa naapureille mitäänsanomattomia kuvia itsestäsi tai kissastasi, ja vastalahjaksi saattaa tulla hyvinkin raskauttavaa todistusaineistoa esimerkiksi naapurin lapsen syntymäpäiväjuhlista.
 • Juttele lasten kanssa pihalla, niin saat usein tietää, ovatko isä ja äiti olleet tuhmia.

Varoitus:
Lipevä kyttääminen on tarkoitettu vain taitaville veteraaneille. Jos et ole varma kyvyistäsi, on viisainta tyytyä perinteiseen vihaiseen mulkoiluun, parvekkeelta huuteluun ja nimettömien lappujen kirjoittamiseen.


© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.