Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Vaihtoehtoisen kyttäystyylin esittely:

Tieto- ja arvauskyttääminen

Tieto- ja arvauskyttääminen on suosittu naapurivalvonnan metodi, joka merkitsee naapurin asioiden tietämistä tai arvaamista ilman, että asioista tarvitsee ottaa selvää. Se on hyvin suosittu käytäntö oikeastaan kaikkien kyttääjien keskuudessa, mutta jotkut ovat kehittäneet sen suorastaan omaksi erikoistumisalakseen, jonka esittelemme lyhyesti tässä.)

Tieto- ja arvauskyttääminen (TA-kyttäys) sopii hyvin vanhemmille kyttääjille, koska se on yksi niistä kyttäystyyleistä, jotka helpottavat harrastajan työtaakkaa: naapureista ei tarvitse hankkia tietoja kyttäämällä vaivalloisesti pensaissa tai seinien takana, kun heidän kaikki asiansa ovat tiedossa jo ilmankin.

Johtopäätöksiä arpomalla

Keinoja tietämiseen ja arvaamiseen on lukuisia. TA-kyttääjien suosimia metodeja ovat mm. korkeampien voimien apu (korteista ennustaminen, horoskoopit, tuntemukset), omat yli-inhimilliset kyvyt (erityisen tarkka kuulo- tai näköaisti ja jopa telepatia) ja tietysti sattumaan perustuvat järjestelmät (nopat, tikkataulu).

Esimerkiksi noppaa heittämällä moni kyttääjä on saanut selville, kuka on naarmuttanut hänen autoaan. Harvinaisen hyvästä kuulostaan monet kyttääjät ovat tunnettuja, ja pystyvät erottamaan putkiremontin aikana neljä kerrosta ylempänä asuvan lapsiperheen aiheuttamat häiritsevät äänet, vaikka välissä asuvat eivät huomaa mitään.

Joitakin tietokyttääjiä on siunattu myös eräänlaisilla "kyttäysaisteilla". Erään keravalaisen naisen korvat tinnittävät aina, kun hänen naapurinsa lukee sopimattomia lehtiä. Tampereella taas asuu mies, jonka kuulo on heikentynyt, mutta joka tietää milloin naapurirapussa metelöidään, koska hän saa siitä selkävaivoja.

Kolme kyttääjää on parempi kuin yksi

Osalla kyttääjistä on tietysti niin hyvät kontaktit, että he saavat naapureita koskevia tietoja aivan pyytämättä luotettavilta viranomaisilta, kuten terveyskeskuksessa tai Kelassa työskenteleviltä tuttavilta tai samassa talossa asuvilta muilta tieto- ja arvauskyttääjiltä.

Naapureita koskeva tieto on sitä luotettavampi, mitä useampi siitä todistaa. Jos yksi arvauskyttääjä saa tiedon naapurin poikaystävästä horoskoopin kautta, eivät kaikki ehkä vielä usko väitettä, mutta kun superkuulolla varustettu kyttääjä ja Kelan työntekijä vahvistavat asian, ei siitä voi enää olla epäilyksiä.

Yleistieto ja aikaisemmat kokemukset

Kyttääjillä on hyvä muisti, ja kerran hankittu tieto pysyy aina tiedossa. Jos joku naapureista on kerran jäänyt kiinni vaikkapa tupakantumpin pudottamisesta pihalle, on turha enää jatkossa nähdä vaivaa erikseen jokaisen pihalta löytyneen roskan alkuperän selvittämiseksi, kun syyllinen on jo entuudestaan tiedossa.

Samoin jos joku naapureista on joskus ollut kyttääjän kanssa eri mieltä tai suorastaan loukannut tätä, on TA-kyttääjän helppo tietää ilman muita todisteita vielä vuosien kuluttua, että sama naapuri kiertää veroja, hakkaa lapsia ja on eroamassa puolisostaan.

Kyttääjän kannattaa vaalia myös yleistietoa ja pysytellä selvillä ajankohtaisista aiheista. Kun uutisissa kerrotaan suuresta heroiinin salakuljetustapauksesta, pätevä arvauskyttääjä keksii heti, miksi yläkerran nuorukaisella on sellainen ilme, kuin hänellä olisi jotain salattavaa. Myös fiktiota kannattaa seurata, esimerkiksi lakimiehiä käsittelevistä TV-sarjoista saa tietää, kuinka naapurissa asuvat juristit elävät kotona.

Johtopäätöksiin perustuva tietokyttäys

Jotkut ovat kehittäneet tieto- ja arvauskyttäämisen pohjaksi taulukkoja, joiden perusteella voidaan hyvin vähäisin tiedoin päätellä naapurien yksityisasioita varsin luotettavasti.

Taulukkoja kannattaa laatia itse omien olosuhteiden mukaan, mutta tässä yksi esimerkinomainen kaavio:

Havainto naapurista Johtopäätös
Äkillinen lihominen Nainen: raskaana
Mies: palkankorotus
Pahvilaatikon kantaminen Naapuri on muuttamassa
Raottaa ovea Jehovan todistajille Aikoo käännyttää koko talon
TV:n äänet kovalla Uusi televisio, pimeitä tuloja
Asunto tyhjillään yön yli Bordellikäynti
Asunto tyhjillään yli 2 vrk Etelänmatka
Asunto tyhjillään yli 7 vrk Tutkintavankeus
Ei tervehdi rapussa Mielenterveysongelmia
Tervehtii rapussa Alkanut käyttää masennuslääkkeitä

Toivotamme onnea tietämiseen ja arvaamiseen!


© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.