Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Vaihtoehtoisen kyttäystyylin esittely:

Nuorekas vastakyttäys

Monet ahdasmieliset vastustajamme pitävät kerrostalokyttäystä lähinnä katkeroituneiden vanhusten toimintana. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa — katkeroituminen ei ole mikään eläkeikäisten yksinoikeus.

Mutta entä jos kerrostaloasukas ei ole vielä ehtinyt katkeroitua tai ei tunne taipumusta kadehtia naapureitaan? Ei hätää! Epäluulo ja väheksyntä muita kohtaan riittävät mainiosti. Nuorekas vastakyttäys sopii hyvin aloittelevalle kyttääjälle.

Vastakyttäyksen perusteet

Yksi mielenkiintoisimpia tarkkailun kohteita kerrostalossa on sen valvominen, etteivät muut pääse tarkkailemaan sinua itseäsi.

Nuorekas vastakyttäys perustuu juuri tällaiseen käänteiseen valvontaan eli "kyttääjien kyttäämiseen". Se kehittää valppautta ja siitä on helppo siirtyä myöhemmin perinteiseen kyttäykseen, kun iän tai ihmissuhteiden mukanaan tuomaa katkeruutta ja kateutta alkaa kertyä. Menestyt varmasti kyttäysurallasi, kun seuraat alla olevia ohjeita!

Toimi näin

Tärkeintä on tunnistaa naapurit, jotka vainoavat sinua tai yrittävät saada sinut epäoikeudenmukaisesti muuttamaan elämäntapojasi:

 • Jos huomaat naapurisi katsovan ulos ikkunasta, voit olla varma siitä, että hän tuijottaa juuri sinua. Käsimerkeillä voit tehdä naapurille selväksi, että sinuun päin ei ole sopivaa koskaan katsoa.
 • Jos seinäsi takana asuu vanhus, voit vetää sen johtopäätöksen, että hän salakuuntelee elämääsi 24 h vuorokaudessa. Soita stereoita äänekkäästi kaikkiin vuorokaudenaikoihin osoittaaksesi, että olet huomannut hänen tarkkailuyrityksensä.
 • Naapuri, joka pyrkii tervehtimään ja jutustelemaan, saattaa yrittää urkkia selville henkilötietojasi. Lannista hänet asiaankuuluvalla töykeydellä.
 • Naapuri, joka istuu pihakeinussa, pesee autoaan tai muuten viettää epäilyttävän paljon aikaa pihalla, yrittää tarkkailla menemisiäsi, joten pyri liikkumaan vain öisin.
 • Epäilyttävä kiinnostus talon siisteyttä kohtaan on yleensä tarkoitettu provokaatiooksi sinua kohtaan. Jos naapuri esimerkiksi poimii oma-aloitteisesti roskia rappukäytävästä, voit osoittaa ylemmyytesi sijoittamalla portaisiin enemmän roskia.
 • Jos joku sulkee ikkunan tupakoidessasi parvekkeella, kyseessä on asennevikainen tupakoinnin ja kansalaisoikeuksien vastustaja, joka haastaa riitaa. Opeta hänet sietämään vaihtoehtoisia elämäntapoja tupakoimalla silloin tällöin myös rappukäytävässä.

Tarkkailun vaikeuttaminen

Kun olet tunnistanut naapurin, joka tarkkailee sinua, vaikeuta hänen toimintaansa seuraavilla keinoilla:

 • Jos talossa on ovisummerit, käske ystäviesi soittaa aina tullessaan kaikkien huoneistojen summereita. Näin naapureiden on vaikeampi arvata, mihin asuntoon he olivat pyrkimässä.
 • Pyydä ystäviäsi käymään yöllä tupakalla kaikkien eri kerrosten tuuletusparvekkeilla. Tämäkin tekee seuraamisen vaikeammaksi.
 • Kun tulet yöllä kotiin, kävele aina portaita, ettei hissin sijainti paljasta, mihin kerrokseen olet mennyt. Varmuuden vuoksi voit myös harhauttaa kuuntelijoita kulkemalla portaissa vähän aikaa edestakaisin.
 • Jos naapurit valittavat näiden hämäystoimenpiteiden häiritsevän heitä, voit lisätä heidätkin vastakytättävien fasistien listaan!

Muita tarkkailun aiheita

Vastakyttääjä huolehtii ennen kaikkea vapaudestaan ja oikeuksistaan:

 • Tee naapureille selväksi, kuka pesutuvassa määrää. Jätä pyykkisi kuivumaan kuivaushuoneeseen viikon ajaksi ja valvo, etteivät muut kajoa niihin, vaikka heillä olisikin omaa pyykkiä ripustettavana.
 • Vauhdikkaan elämäntyylin vuoksi joudut varmasti joskus pysäköimään auton suoraan kulkuväylälle talon oven eteen. Tee tämä riittävän usein, niin että naapurit tottuvat siihen ja hyväksyvät erityisasemasi.
 • Nuorekas vastakyttääjä voi kantaa huolta väärään aikaan tapahtuvasta metelistä siinä missä peruskyttääjäkin. Liittoudu talon vanhusten kanssa savustaaksesi ulos lapsiperheet, jotka häiritsevät leikkien äänillä krapula-aamuisin.
 • Kenelläkään ei ole oikeutta tunkeutua kotiisi. Virpojat, myyntimiehet, Jehovan todistajat ja tv-lupatarkastajat on syytä ajaa tiehensä riittävän epäkohteliaasti ja väkivaltaisesti, jotta viesti menee perille. Tässäkin on hyvä tilaisuus tehdä yhteistyötä talon vanhempien peruskyttääjien kanssa.

Kuinka huomauttaa naapurille

Edellä esitettyjen vinkkien perusteella voit helposti ilman todisteitakin arvata, kuka on esittänyt valituksen, mikäli saat isännöitsijältä varoituksen (olipa se ansaittu tai ei). Tämän arvauksen perusteella voit ryhtyä asianmukaisiin toimenpiteisiin.

Vastakyttäyksessä ja perinteisessä kyttäyksessä naapureita vastaan suunnatut toimenpiteet poikkeavat jonkin verran toisistaan. Tästä taulukosta näet vertailun:

Kyttäystoimenpiteet naapureita vastaan

Perinteinen kyttääjä Nuorekas vastakyttääjä
Tuttaville juoruileminen Kavereille juoruileminen
Imurointi aamulla kello 7 Suomipopin soittaminen kello 24 jälkeen
Nimettömät kirjeet postiluukusta Tekouloste postiluukusta
Vihaiset laput ilmoitustaululla Nimien humoristinen sotkeminen nimitaulussa
Parvekkeelta huutaminen Parvekkeella huutaminen
Muistiinpanot ruutuvihkoon Itse keksityt ilmiannot taloluetteloon

Toivotamme onnea kyttäyksessä!


© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.