Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Naapurien leväperäinen WC-käytös on tavallisimpia kerrostaloasumisen epäkohtia. Etenkin opiskelijat ja lapsiperheet näkyvät olevan epätietoisia siitä, mitä käytäntöjä on tapana noudattaa. Siksi olemme laatineet lyhyen listan aiheeseen liittyvistä perusvaatimuksista. Ohjeet voidaan sellaisenaan liittää taloyhtiön järjestyssääntöön.

Tämä ohjeisto on noudettavissa tulostettavassa muodossa lomakesivulta, samoin siihen liittyvä lomake naapurin vedenkäytön tarkkailuun.

Ohjeita WC:n käyttäjälle

Säntillisyys saniteettitiloissa parantaa olennaisesti taloyhtiön ilmapiiriä!

 1. Vesijohtovettä on käytettävä erittäin säästeliäästi, jotta omistusasukkaiden maksama vastike pysyisi alhaisena. (Tutkimusten mukaan säästeliäisyydellä on myös suotuisia ympäristövaikutuksia.) Hana on suljettava esimerkiksi käsien saippuoinnin ja hampaiden harjauksen ajaksi. Vettä ei tule laskea täydellä paineella: vesipatsaan läpimitta saa normaalikäytössä olla enintään 9 mm.
 2. Hampaiden harjauksesta aiheutuva hälyääni vaimenee lähes kahdella kolmanneksella, kun harjaus suoritetaan ns. "suljetuin huulin", eli suu puristetaan tiukasti hammasharjan varren ympärille. Hampaita ei tule harjata taloyhtiössä määrätyn hiljaisuuden aikana.
 3. Miespuolisten WC:ssä asioivien tulee tähdätä virtsasuihku WC-altaan sisäseinämään eikä pohjalla olevaan nestekeskukseen. Tämä vähentää asiointiääniä ratkaisevasti. Harjaantunut mieshenkilö kykenee niin vaimeaan WC-käyntiin, ettei tarkkakuuloisimmillekaan naapureille aiheudu minkäänlaista häiriötä.
 4. WC:tä ei tule huuhdella taloyhtiössä määrätyn hiljaisuuden aikana. WC:ssä asioiminen huuhtelematta ei myöskään ole suotavaa. Toisaalta on muistettava, että tarpeiden tekeminen huoneistossa muualle kuin WC-tiloihin on ehdottomasti kielletty, ja parvekkeelta virtsaaminen tai tarpeiden tekeminen rappukäytävään ovat yleisluontoisia järjestyssääntörikkomuksia kaikissa kunnissa.
 5. WC-altaan kansi (yleensä kaksiosainen muovikansi) tulee laskea asioinnin jälkeen ala-asentoon hitaasti ja varoen. Kannen laskemiseen on syytä käyttää kahta kättä ja varata aikaa nyrkkisääntönä noin 50% asioimiseen kuluneesta ajasta. Kanteen liittyvän renkaan alapintaan voi äänten vaimentamiseksi kiinnittää pyöreitä kumitulppia (esim. Anttilasta 2,30€ / 4 kpl pussi).
 6. Viheltely ja hyräily on WC-tiloissa ehdottoman kiellettyä. Putkiston ansiosta tämänkaltainen häly kantautuu WC-tiloista naapurihuoneistoihin erityisen häiritsevänä.
 7. Yhteistä rappukäytävää on varjeltava välillisiltä hajuhaitoilta. Mikäli on oletettavissa (esimerkiksi poikkeusravinnon tai lääkityksen takia), että eritteet aiheuttavat tilapäisesti normaalia voimakkaampaa hajua, tulee pyrkiä käyttämään esimerkiksi työpaikan tai kahvilan WC:tä.
 8. Kasvisruokavalio vähentää eritteiden hajuastetta, mutta on syytä pitää mielessä, että kasvisruoka tuottaa monille herkästi ilmavaivoja. Jos ilmavaivoja on, niistä on huolehdittava ennen WC-asiointia, ettei synny voimakasta, kaikuvaa ääntä.
 9. WC-altaaseen ja lavuaariin ei tule oksentaa. Oksentamisen on muutenkin tapahduttava tahdikkaasti ja hiljaisesti.
 10. Kaikenlaisten vieraiden esineiden joutuminen WC-altaaseen ja sitä kautta viemäriputkistoon on estettävä. Mahdolliset kookkaat ulosteet tulee ennen altaan huuhtelua rikkoa osiin, joiden suurin läpimitta ei ylitä 35 mm.
 11. Kirjojen ja lehtien lukeminen WC:ssä ei ole suotavaa, sillä sivujen kääntelystä aiheutuu usein häiritsevää meteliä.
 12. Mikäli WC:n huuhtelusäiliö on vanhaa mallia ja käyttää liiaksi vettä, voi säiliön sisätilavuutta supistaa panemalla sen sisään suuren liukenemattoman esineen, esimerkiksi rakennustiilen.

© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.