Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Jokakyttääjän kätevät käyttövinkit:
Ota ovisilmästä kaikki teho irti

Viime syksynä järjestetyssä Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjien teemaillassa käytiin hyvää ja avointa keskustelua ovisilmän käytöstä käytävän tapahtumien kartoittamisessa. Turun Caribia-kylpylässä pidetyssä paneelikeskustelussa kävi ilmi, että lisää tietoa ovisilmän mahdollisuuksista kaivataan kipeästi. Siksi kokosimme näin Internetiin vinkkejä ja niksejä aiheesta.

Lue myös asiantuntijavertailu erilaisista ovisilmistä.

Yleisiä käyttövihjeitä

 • Muista sammuttaa valo ennen kuin kurkkaat ovisilmästä. Jos ovisilmässä on sisäpuolella peitelevy, varjosta ovisilmää sisäpuolelta kämmenkupilla ennen kuin avaat peitelevyn ja aloitat tarkkailun.
 • Harjoittele hiiviskelyä oven takana, etenkin mikäli vanhassa talossa on yksinkertainen, huonosti äänieristetty ulko-ovi.
 • Pidä aina reitti ovelle vapaana, äläkä säilytä eteiskäytävässä turhaa tavaraa, jotta kulkureiti ovisilmälle on esteetön. Muista että kun kuulet oven käyvän, ei kulu kuin lyhyt hetki, ja naapurisi on jo poissa näkökentästä!
 • Pehmeä matto eteiskäytävässä vaimentaa askeleiden kuuluvuutta käytävään. Älä valitse kahisevalla pintamateriaalilla päälystettyä mattoa. Suositeltavimpia materiaaleja ovat kumi, viskoosi ja silikoni. Villasukat ovat myös avuksi.
 • Naapureiden ovisilmistä ei näe sisään, mutta voit päätellä melkoisesti kaikenlaista panemalla merkille, miten ja mihin vuorokaudenaikoihin heidän eteisestään kajastaa valoa ovisilmän läpi (tai himmeää olo-/makuuhuoneesta tulevaa valoa).
 • Tee muistiinpanoja. Älä tyydy pelkään passiiviseen tuijottamiseen. Parhaiten taloyhtiön etua palvelee kattava tietokanta vuokralaisten ja heidän vieraidensa liikkeistä sekä ulkonäöstä.

Pyrimme julkaisemaan kevään aikana ammattisosiologien laatimia taulukoita, jotka helpottavat käytävällä liikkujien täsmällistä tarkkailua ja luokittelua. Potentaalisiin vaaratilainteisiin valmistautuminen helpottuu huomattavasti, kun voi kartoittaa riskiryhmään kuuluvat kansalaiset jo muuttohetkellä.


Ovisilmän sijoituspaikkakin ratkaisee

 • Istumakorkeudelle asennettu apusilmä helpottaa työskentelyä: pitkäjänteisen kyttäyksen voi hoitaa jakkaralla istuen, ja kädet jäävät vapaaksi muistiinpanoja varten.
 • Monet vuokrasuhdeasukkaat ovat oppineet kulkemaan ovisilmän katvealueella. Tämä ongelma ratkeaa kolmella erillisellä silmällä, jotka sijoitetaan ovessa eri kohtiin ja eri korkeuksille.
 • Ovisilmän asennusreiän voi porata hieman vinoon, jolloin linssin saa suunnattua vapaammin. Reunat voi tilkitä kitillä tai keraamisella liimalla.
 • Käytävään voi joissakin kerrostaloissa sijoittaa suhteellisen huomaamattomia peilejä, joiden kautta ovisilmästä näkee ainakin puolen kerroksen verran pidemmälle. Muista asentaa peilit siten, ettei yhteisten tilojen seinäpinnoite vaurioidu.
 • Parvekkeen oveen sijoitettu silmä on monille uusi asia. Sellainen voi kuitenkin tehdä esimerkiksi parkkipaikan seuraamisesta huomattavasti mutkattomampaa. Ei enää kyttäyksen paljastavia verhonheilahduksia! Jopa pihassa liikkuvien autojen rekisterinumerokannan täydentäminen onnistuu kätevästi, jos käytössä on kiikarimallinen ovisilmä parvekkeen oven yläkolmanneksessa.
 • Taloyhtiön hallitusten kannataa pohtia ovisilmien asentamista käytäviltä yleisiin tiloihin päin. Pesutuvan, mankelihuoneen, alavaraston ja saunan virhekäyttäjiä paljastuu tällä huokealla ratkaisulla jopa 25% useammin.

© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.