Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Kuukauden kyttääjä, lokakuu 2005

Rangaistuksia todellisille syyllisille

Viime kuussa palkitsimme Kuukauden kyttääjän arvonimellä kerrostalokyttääjän, joka yritti kannustaa valehäiriköinnillä naapureitaankin kyttäämään. Tällä kertaa samoilla linjoilla jatkaa seinäjokelainen Sirkka Hajuste. Hän on ansainnut nimityksen Kuukauden kyttääjäksi kampanjoimalla sen puolesta, että huomautukset ja kostotoimenpiteet kohdistetaan niihin, jotka ovat ne ansainneet: häiriköivien asukkaiden passiivisiin naapureihin.

Hajuste ei voi esimerkiksi sietää alakerrasta kuuluvia ääniä. Joku on monena iltana tullut kotiin myöhään yöllä, paiskonut ovia, huutanut ja heitellyt tavaroita. Kuukauden kyttääjä otti yhteyttä metelöijänseinänaapuriin ja piti tälle varsin tiukkasävyisen puhuttelun.

"Kysyin Laakkoselta että mitä saakelin möykkää sieltä hänen naapuristaan aina kuuluu. Hän vain pyöritteli silmiään eikä muka tiennyt!" Hajuste puuskahtaa. "Jos asia ei korjaannu, Laakkonen kyllä kohta lähtee talosta."

Itsekkäät naapurit luovat ongelmia

Vielä pahempia ovat asukkaat, jotka tahallaan luovat räjähdysherkkiä tilanteita. Talon pyöräkellariin yritetään jatkuvasti tuoda säilöön uusia arvopyöriä, jotka tietysti houkuttelevat varkaita. Kuukauden kyttääjä paheksuu ankarasti tällaista rikollisten yllyttämistä, joten hän kantaa uudet ja kalliit polkupyörät pois varastosta.

Varkaita ei kaivata talon alueelle ollenkaan, joten liian kalliit pyörät, samoin kuin kalliit lastenrattaat ja rattikelkat, viedään kadun toiselle puolelle ruokakaupan takapihalle. Sieltäkin ne katoavat usein nopeasti, mutta ainakin rauhalliset kerrostaloasukkaat säästyvät rikollisuudelta.

Usein talon asioihin löytyy odottamattoman yksinkertainen ratkaisu, jos viitsii nähdä hiukan vaivaa. Eräs äiti oli huolissaan pyykkituvan turvallisuudesta. Hänen mielestään vanhat murtuneet sähköjohdotmuodostavat pienille lapsille loukkaantumisriskin. "Todellinen ongelma ei kuitenkaan ollut sähköturvallisuus vaan tämä vastuuton huoltaja, joka halusi vaarasta piittaamatta tuoda pikkulapset pyykkitupaan", selittää Kuukauden kyttääjä. Ongelma ratkesi helposti ja ilman sähkötöitä, kun pyykkituvan käyttövuorot peruutettiin tältä asukkaalta kokonaan.

Invalidit provosoivat lapsia

Kuukauden kyttääjä kertoo vielä yhdestä tapauksesta, joka pystyttiin ratkaisemaan, kun todellinen syyllinen löytyi. Kesällä talon lapset kiusasivat alakerran invalidia, mikä aiheutti sietämätöntä meteliä ja kiljuntaa. Häiriöt loppuivat, kun invalidi saatiin painostetuksi muuttamaan pois. Pyörätuolikaan ei enää naarmuta ulko-ovea.

"Invalidien pitäisi asua palvelutalossa eikä tulla tahallaan provosoimaan normaaleja ihmisiä", Kuukauden kyttääjä toteaa tiukasti. Eläkeikää lähestyvänä peruskoulun opettajana hän tietää, että kun lapset houkutellaan kiusaamaan jotakuta, ei siitä tule loppua ennenkuin kiusattavasta päästään eroon.

Sirkka Hajuste kertoo saaneensa alkusysäyksen kyttäysharrastukseensa juuri työelämästä, koska koulumaailman ristiriitojen aiheuttamia paineita oli luonteva purkaa naapureihin. Toisaalta harrastuksen kautta saadusta kokemuksesta on myös ollut verratonta hyötyä työpaikalla.

Kuukauden kyttääjä odottaa innolla tulevia eläkepäiviään, jolloin hänellä on aikaa omistautua kokonaan kyttäämiselle. Hän muistuttaa kuitenkin, etteivät kyttääjät ehdi tehdä yksin kaikkea. Jokaisella asukkaalla on vastuu siitä, ettei talossa varastella, metelöidä tai tehdä ilkivaltaa. "Ja ne jotka eivät pysty näitä asioita estämään, saavat minun puolestani muuttaa maalle", hän lisää.


Tilaisuus tekee varkaan! Muistathan, että jos joku luo varkaille tilaisuuksia lepsulla asenteella tai tuhlailevilla elintavoilla, on kyseessä avunanto rikokseen.


© Kyttääjät 2024. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.