Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Vaihtoehtoisen kyttäystyylin esittely:

Huutokyttäys vaatii keuhkoja

Pyrimme jatkamaan eri kyttäystyylejä esittelevää artikkelisarjaa ja kattamaan ajan mittaan kaikki valtatyylit. Tällä kertaa esittelyssä on niinkutsuttu huutokyttäys suuntautumisvaihtoehtoineen.

Huutokyttäys on kovaäänistä moitteiden ja ohjeiden huutelua pihalla kulkeville ihmisille. Tämä reipas laji ei vaadi naapurien tarkkaa tuntemista, vaan sopii karismaattiselle ja kovaääniselle kyttääjälle, joka esiintyy mielellään.

Vartiopaikan valinta

Huutaminen voi tapahtua mistä tahansa, mutta turvallisinta on suorittaa huutelu turvallisen välimatkan päästä. Lisäksi kannattaa valita pysyvä vartiopaikka, josta käsin on hyvä näkyvyys ympäristöön.

Ihanteellisia asemapaikkoja ovat korkealla sijaitsevien kerrostalohuoneistojen parvekkeet. Myös avoimet keittiön ikkunat ja rappukäytävän tuuletusparvekkeet ovat suosiossa.

Huutamisen perusteet

Nimensä mukaisesti huutokyttäyksessä tärkeintä on itse huutaminen. Naapurien rikkomuksiin ja vääriin elämäntapoihin ei tarvitse perehtyä yhtä huolellisesti kuin perinteisessä kyttäyksessä, vaan tehokas huutokyttääjä karjuu näköpiirissä oleville kohteille välittämättä turhantarkasti siitä, ovatko nämä varsinaisesti syyllistyneet mihinkään.

Naapureihin tutustuminen kannattaa kuitenkin siinä määrin kuin se auttaa huutokyttääjää osuvammin solvaamaan kohteita huudon yhteydessä.

Tavallisesti huuto kehittyy refleksiksi, jonka laukaisee tietyn ihmisryhmän edustajan näkeminen vartioalueella. Esimerkiksi lapsiin erikoistunut huutokyttääjä huutaa ohjeita välittömästi, kun havaitsee pihalla lapsen. Kohteen toiminnalla ei sinänsä ole merkitystä, vaikka huudon äänenvoimakkuutta onkin tapana kasvattaa, jos kohde selvästi syyllistyy muuhunkin kuin läsnäoloon.

Huudon kannattaa olla persoonaton ("kuules poika"), vedota jatkuvaan ongelmaan ("mitäs siellä taas tapahtuu") ja antaa sopivan epämääräisiä ohjeita ("alapas mennä sieltä kuin olisi jo"). Tyylistä riippuen kyttäyshuutoon sopii myös kiroilu ja poliisilla uhkailu.

Huutokyttääjän suuntautumisvaihtoehtoja

Huutokyttäyksen suuntautumisvaihtoehdot jaetaan ryhmiin sen perusteella, mikä ärsyke laukaisee huutamisen ja torumisen. Tässä suosituimmat kohteet.

Lapset
Suosittelemme aloittelevalle harrastajalle lasten valitsemista huutamisen kohteeksi. Pienen kokonsa ansiosta lapset on helppo erottaa muista naapureista pitkänkin matkan päästä. He myös säikkyvätvihaisia moitteita helpommin kuin aikuiset, joten heidän parissaan työskentelemisestä saa paljon onnistumisen kokemuksia ja voiman tunnetta.

Koiranomistajat
Koiraa taluttavat naapurit erottuvat muista vähintään yhtä helposti kuin lapset, mutta koulutetut koirat liikkuvat joskus hiljaisemmin, joten kyttääjän on valvottava aluetta tarkasti. Vaaralliset eläimet turmelevat jatkuvasti kiinteistöä nakertamalla, pissaamalla ja kakkaamalla, joten koiranomistajille huutajan täytyy olla valppaana 24 tuntia vuorokaudessa.

Tuntemattomat
Hieman haastavampi mutta erittäin palkitseva suuntautumisvaihtoehto on tuntemattomille kulkijoille huutaminen. Olipa kyseessä sitten naapurin vieras, postinkantajan sijainen, kukkakaupan lähetti tai aito murtovaras, huutokyttääjä suojelee tasapuolisesti talon reviiriä kaikilta tunkeilijoilta ja yrittää karkottaa heidät huutamalla.

Erityisalueet
Ihmisryhmän asemesta monet huutokyttääjät valitsevat ärsykkeeksi tietyn alueen pihalta tai talon yhteisistä tiloista. Huutaminen aloitetaan, kun kuka tahansa tulee viittä metriä lähemmäksitätä alueetta, riippumatta tunkeilijan henkilöllisyydestä. Suosittuja vartioinnin kohteita ovat esimerkiksi istutukset, läpikulkuväylät, lasten leikkivälineet, talon kerhohuone sekä kyttääjän oma auto.

Harrastuksen aloittaminen

Jos kiinnostuit huutokyttäyksestä, voit osallistua Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjät ry:n alkeiskurssille. Kolmen viikon mittaisia kursseja järjestetään kaksi kertaa vuodessa useimmissa kaupungeissa, ja kesällä pidetään Kuusamossa huutokyttäysleiri, jonne mahtuu vielä ilmoittautumaan. Tiedustele asiaa taloyhtiösi kyttäysedustajan kautta!

Äänenkäyttöä kannattaa treenata itsenäisesti esimerkiksi laulamalla suihkussa.


© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.