Kyttääjät

Kyttääjien historiaa

Alla näkyvä informaatio on kerätty alkuperäiseltä Kyttaajat.net-sivustolta.

Vaihtoehtoisen kyttäystyylin esittely:

Kostokyttäys

Kasvavaa suosiota persoonallisten kyttäyksen suuntautumisvaihtoehtojen joukossa nauttii niinsanottu kostokyttäys. Kostokyttääjä on erikoistunut huomauttamaan naapureille järjestyshäiriöistä antamalla näiden maistaa omaa lääkettään, mieluiten vielä varmuuden vuoksi suurina annoksina.

Jos esimerkiksi seinän takana hakataan taulun kiinnitystä varten naula seinään, kostokyttääjän velvollisuutena on havainnollistaa naapurille, kuinka kova ääni tällaisesta turhasta remontoimisesta lähtee. Havaintoesityksen voi antaa hakkaamalla välittömästi seinää pitkään nyrkillä, tai sen voi säästää illaksi ja käyttää sähköporaa tai sirkkeliä viestin tehostamiseksi.

Autot barrikadina

Suosituimpia kostokyttäämisen muotoja on vakiintunut tapa kostaa väärälle parkkipaikalle jätetyn auton kuljettajalle pysäköimällä oma auto tämän taakse niin, ettei tunkeilija pääse pois. Tämä viestinnän muoto on suosittu myös ei-kyttääjien keskuudessa, mutta alan hienouksiin vihkiytyneet kostokyttääjät osaavat soveltaa ajoneuvon barrikadiominaisuuksia myös muissa tilanteissa. Tässä muutamia ideoita:

 • Vaikka naapuri olisikin pysäköinyt omaan ruutuunsa, häntä voi estää käyttämästä autoa liian myöhäisenä ajankohtana tukkimalla poispääsy parkkiruudusta.
 • Jos talossa käy liikaa vieraita, poikittain pysäköidyllä normaalikokoisella henkilöautolla pystyy peittämään kolme vieraspaikkaa.
 • Jos naapuri jättää joskus autonsa laittomasti talon oven eteen, kyttääjä voi näyttää hänelle kuinka paljon harmia siitä aiheutuu pysäköimällä oman ajoneuvonsa seuraavien viikkojen ajan säännöllisesti samaan paikkaan. Samalla ehkäistään naapurilta rikoksen uusimisen mahdollisuus.

Äänet miehisyyden mittana

Yleisin kostokyttäyksen piiriin kuuluva ilmiö on meteli. Kyttääjä kostaa liian myöhään tapahtuvan televisionkatselun luontevasti kuuntelemalla radion aamu-uutisia täydellä äänenvoimakkuudella ja tarvittaessa vielä unohtamalla vastaanottimen päälle lähtiessään kotoa.

Vastaavasti nuoremmat kostokyttääjät antavat palautetta liian aikaisin aamulla kuuluvista elämisen äänistä järjestämällä seuraavana yönä 50 hengen jatkot yksiössään ja päiväsaikaan peittävät pianonsoiton harjoittelusta syntyvät äänet soittamalla omia levyjään riittävän kovaa, ettei piano kuulu muidenkaan samassa rapussa asuvien huoneistoon.

Samanaikaisesti tapahtuvat ns. äänisodat ovatkin suosittuja, ja niissä asukkaiden välinen paremmuus ratkaistaan itse kunkin hallussa olevien äänentoistolaitteiden, sähkötyökalujen ja soittimien desibelimäärällä.

Rivitaloissa kostokyttäys ilmenee usein yhteisten töiden kohdalla vaikkapa kasaamalla lumenluontivuoron aikana lumet sen naapurin ovelle, joka omalla vuorollaan on hoitanut lumityöt puutteellisesti.

Kostaminen tupakoinnista tai tupakoimalla

Tupakointi on toinen kostokyttääjien suosimista kohteista. Savuttomat kostokyttääjät maksavat parveketupakoitsijoille samalla mitalla käsittelemällä omalla parvekkeellaan jotakin haju- ja terveyshaitoiltaan tupakansavua vastaavaa ainetta, kuten voimakkaita liuottimia.

Tupakoivat kyttääjät voivat puolestaan tehokkaasti rangaista naapureita savulla:

 • Parvekkeella leikkivät naapurin lapset voi ajaa sisälle tupakansavulla
 • Taloyhtiön säännöissä kielletty tai muulla tavoin häiritsevä parvekegrillaus saadaan myös päättymään tupakoimalla grilliherkkujen suuntaan
 • Jos naapuri viheltelee asunnossaan ja pitää tuuletusikkunaa auki, häiriöstä on helppo huomauttaa savukkeen voimalla, jolloin ikkuna ymmärretään yleensä sulkea

Opettavaisen koston ei aina tarvitse tapahtua samoilla keinoilla kuin alkuperäisen häiriön. Kokenut kyttääjä osaa kyllä arvioida, millainen viesti naapurin on helpoin ymmärtää rakentavassa hengessä, ja niinpä esimerkiksi pyykkituvan varausvirheen voi kostaa ilmoittamalla naapurin auto varastetuksi, lasten metelöinnistä pihalla voi huomauttaa kätkemällä lastenrattaat, jne. Vain kyttääjän mielikuvitus on rajana mahdollisuuksille, ja pedagogiikan asiantuntijatkin ovat sitä mieltä, että kun oppilas joutuu itse keksimään, mistä opetuksessa on kysymys, sanoma menee paremmin perille.

Kostokyttäys on helppo suuntautumisvaihtoehto aloittelijallekin, sillä kostaminen tulee nuoreltakin suomalaiselta kerrostaloasukkaalta luonnostaan. Harjoittelu kannattaa kuitenkin aloittaa jo varhain, että kokemusta ehtii karttua. Tämän kyttäystyylin parhaita puolia on, että mikäli kyttääjän toiminnasta syntyy kiistaa, voidaan poliisille tai isännöitsijälle esittää todisteet siitä, että naapuri aloitti. Onnea harrastukseen!

Kostokyttääjän tarvikkeita:
 • Nokkahuilu
 • 80-luvun heavy-kokoelmalevyt
 • Pahanhajuiset remonttimaalit
 • Iskupora, hiomalaikka
 • Matalataajuista surinaa aiheuttavat, käyttötarkoitukseltaan tuntemattomat sähkölaitteet

© Kyttääjät 2019. Tässä on melkein pakollinen pieni präntti. Itsestäänselvyyksiä. Osa oikeuksista pidätetään ja osa muuten pidätetään muuten vain (yleensä silloin jos ei osata olla ihmisiksi). Palveluntarjoaja ei vastaa tietojen paikkansapitävyydestä. Jos huomaat tiedoissa puutteita, otahan yhteyttä jotenkin — mieluiten palautelomakkeella.
Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ehdotuksia.